Polskie lasy to doskonałe miejsce do uprawiania wszelkich form aktywności fizycznej a także wielkie bogactwo żywności, zdrowej żywności. Dlatego Lasy Państwowe uruchomiły dwa doskonałe programy skierowane do klubów sportowych - "Sportowa Natura" oraz kół gospodyń wiejskich - "Natura od kuchni", by promować ruch, zwłaszcza na terenach leśnych oraz zdrową, polską żywność opartą na produktach pochodzenia leśnego.
jak podkreśla Edward Siarka wiceminister Klimatu i Środowiska, Pełnomocnik Rządu ds. Leśnictwa i Łowiectwa: – Założenia konkursu wpisują się w realizowanie społecznej funkcji lasów. W Polsce większość lasów jest publiczna, dostępna dla każdego. W innych krajach nie jest to wcale oczywiste. Zachęcam zatem do korzystania z pełni możliwości, jakie stwarzają polskie lasy.
ideę konkursu wspiera Marcin Możdżonek, polski siatkarz, złoty medalista Mistrzostw Świata z 2014 roku: – Kluby sportowe tworzą pasjonaci działający w lokalnych środowiskach. Z ich pomysłów i inicjatyw korzysta mnóstwo młodych ludzi. Treningi, szczególnie te w otoczeniu przyrody, to sposób na poprawę kondycji, profilaktyka chorób cywilizacyjnych i wreszcie droga do mistrzostwa.
Aby wziąć udział w konkursie klub musi zaproponować projekt akcji lub wydarzenie, które propaguje aktywność fizyczną i ruch na świeżym powietrzu, najlepiej w otoczeniu przyrody. Katalog działań promocyjnych ma charakter otwarty. Przykładowa tematyka obejmuje: promocję obcowania z naturą, aktywne spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w otoczeniu lasów, edukacji leśnej i przyrodniczej, a także korzystanie z produktów lasu. Nagrodą w konkursie jest dofinansowanie w wysokości do 10 tys. zł na realizację pomysłów o najszerszym zasięgu promocyjnym.
Regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy są dostępne na stronie internetowej www.cilp.lasy.gov.pl/konkursy. Zgłoszenia można składać od 12 kwietnia do 30 września 2022 roku.
Konkurs skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich ma na celu wypromowanie najciekawszych propozycji zdrowej, ekologicznej żywności opartej zwłaszcza o produkty z polskich lasów. Końcowym efektem tej współpracy Lasów Państwowych z Kołami Gospodyń Wiejskich będzie wydanie książki kucharskiej z najlepszymi regionalnymi, domowymi przepisami.
Jak zauważa Sekretarz Stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska Edward Siarka, w świecie, w którym postępuje globalizacja, akcje typu „Natura od kuchni” są szczególnie ważne i potrzebne, by nie zgubić tego, co stanowi istotę i wyróżnik każdego kraju – tradycji.
– Atutem naszego kraju są piękne lasy i wspaniałe bogactwo form korzystania z ich darów. Program Lasów Państwowych łączy tradycję z nowoczesnością – promocję lasów, zdrowego trybu życia i naturalnych produktów pochodzenia leśnego – dodaje wiceminister.
Dania z dziczyzny, dania oparte na produktach z lasu królowały na stołach naszych przodków. Dzisiaj musimy wrócić do korzeni, na nowo odkrywać zapomniane bogactwa, które nie tylko smakują ale przed wszystkim sa zdrowe i pozbawione wszechobecnych ulepszaczy.
Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy
i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego
na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 5 tys. zł netto. Wszelkie informacje znajdziecie Państwo na stronie internetowej Lasów Państwowych w zakładce konkursy.